Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Τα χρώματα στο βάψιμο του σπιτιού

Τα χρώματα στο βάψιμο του σπιτιού

 


... με την συνεργασία
του τεχνικού

Πέτρου Καρτάλια


Είναι δεδομένο ότι κάθε χρώμα επηρεάζει διαφορετικά την ψυχολογία μας. Επίσης είναι φυσικό κάθε άνθρωπος να επηρεάζεται διαφορετικά από το κάθε χρώμα. Όμως, η επιστημονική κοινότητα έχει καταφέρει να βρει κάποια κοινά ερεθίσματα που προκαλούν τα χρώματα σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους. Έτσι μπορούμε να έχουμε έναν οδηγό για την επιλογή των χρωμάτων των χώρων στους οποίους ζούμε καθημερινά.
Σήμερα θα δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα χρώματα που επιλέγονται για το βάψιμο των τοίχων, τι συναισθήματα προκαλούν και σε ποιους χώρους προτείνεται η χρήση τουςΛευκό
Το λευκό χρώμα παραπέμπει στην αγνότητα και την καθαριότητα. Είναι χρώμα πολύ φωτεινό, και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στον κατασκευαστικό τομέα. Η δυσκολία όμως να διατηρηθεί καθαρό, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση του, το τοποθετούν πια χαμηλά στις επιλογές των καινούργιων κατασκευών.
Το άσπρο χρώμα προδιαθέτει ευχάριστα μόνο όταν χρησιμοποιείται σε διχρωμία με κάποια απαλή απόχρωση και όχι μόνο του. Όσο παράδοξο κι αν ακούεται, είναι έντονο χρώμα, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός του με άλλα έντονα χρώματα (πχ κόκκινο, κίτρινο, μαύρο κτλ).
Το λευκό είναι ένα καλό χρώμα για το μπάνιο λόγω της αίσθησης καθαριότητας που δημιουργεί.


Γκρι
Το γκρι συμβολίζει την ισορροπία, την σοβαρότητα και την ουδετερότητα. Είναι ιδανικό για χώρους γραφείων, χώρους συνεργασίας, βιομηχανικούς χώρους κ.ά. Λόγω της πολύ καλής του συνεργασίας με όλα τα χρώματα είναι ιδανικό για "φόντο" σε χώρους που έχουν άμεση σχέση με τα χρώματα (ατελιέ, σχεδιαστήρια, στούντιο κ.ά.). Επίσης, το γκρι έχει την ικανότητα να κρύβει το πέρασμα του χρόνου, καθώς διατηρεί την απόχρωσή του ακόμα και κάτω από έντονες συνθήκες.


Μαύρο

μαύρο χρώμα αποπνέει κύρος. Όπως κάθε σκούρο χρώμα, έτσι και το μαύρο, θεωρείται ότι κάνει τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι, γι αυτό και δεν το συναντάμε συχνά στα κτίρια. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λεπτομέρειες, και να τους προσδώσει την έμφαση που θα τις κάνει να ξεχωρίσουν. Είναι πολύ ισχυρό χρώμα, οπότε η έκταση που θα καλύψει θα πρέπει να είναι πολύ μικρή. Δεν συστήνεται για βάψιμο ολόκληρων επιφανειών αλλά μόνο σε λεπτομέρειες, μπορντούρες ή πολύ μικρούς τοίχους.


Καφέ
Το καφέ είναι το χρώμα που διεγείρει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Συνδυάζεται εύκολα με ιδιαίτερα χρώματα (όπως είναι το ανοιχτό μπλε, το μωβ, το κόκκινο). Προτείνεται για καθιστικά, κοινόχρηστα δωμάτια, αλλά και αίθουσες συσκέψεων, χώρους εργασίας πολλών ατόμων κ.ά.
Επειδή το καφέ δεν συγκαταλέγεται στα καθαρά χρώματα, όπως είναι το άσπρο και το μπλε, θα πρέπει να αποφεύγεται σε μπάνια και κουζίνες, ενώ καλό θα ήταν, όταν χρησιμοποιείται σε τέτοιους χώρους,  να έχει απόχρωση αρκετά ανοιχτή.


Κόκκινο
Αυτό που ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι το κόκκινο συμβολίζει το πάθος. Αυτό που δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι το κόκκινο προκαλεί διέγερση του αισθήματος της πείνας (εκεί οφείλεται το κόκκινο χρώμα στους τοίχους πολλών εστιατορίων).
Επίσης, το κόκκινο χρώμα προσδίδει και αυτό κύρος, αλλά σαν δευτερεύον χρώμα, όταν δηλαδή συνδυαστεί με κάποιο άλλο χρώμα που προσδίδει κύρος (για παράδειγμα χρυσαφί ή μαύρο).
Προτείνεται σαν συμπληρωματικό χρώμα σε κρεβατοκάμαρες αλλά καλύτερα όχι στον τοίχο που βλέπουμε μόλις ξυπνάμε αλλά σε έναν πλαϊνό τοίχο ή στο κεφαλάρι του κρεβατιού. Με αυτόν τον τρόπο, το πάθος του ζευγαριού μπορεί να αναζωογονείται χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις.


Πράσινο
Το πράσινο χρώμα βοηθάει στην συγκέντρωση και την ηρεμία. Είναι χρώμα που δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας (μάλλον λόγω του ότι συνειρμικά συνδέεται με τη φύση). Οι απαλές αποχρώσεις του συνδυάζονται εύκολα με πληθώρα χρωμάτων, ενώ, λόγω του ότι είναι πιο κοντά στις φυσικές αποχρώσεις, διεγείρουν την αίσθηση ασφάλειας και συγκέντρωσης στο μέγιστο βαθμό. Γι αυτό το λόγο προτείνεται για το δωμάτιο του μωρού, τον χώρο μελέτης, αλλά και χώρους εργασίας, τράπεζες, νοσοκομεία κ.ά.


Μπλε
Στατιστικά, το μπλε χρώμα είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι ανεξαρτήτως φύλου. Όπως και το πράσινο, βοηθάει στην εκτόνωση και την ηρεμία. Επίσης το μπλε είναι  ένα χρώμα που παραπέμπει στην καθαριότητα (προφανώς λόγω της σύνδεσής του με το νερό).  Για τους παραπάνω λόγους το μπλε χρώμα προτείνεται για χώρους διαβάσματος, βιβλιοθήκες, αλλά και για μπάνια, κουζίνες κ.ά.


Κίτρινο

ο κίτρινο χρώμα έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει τους χώρους. Είναι χρώμα που έχει συνδεθεί με το αίσθημα της χαράς, αλλά έχει την ιδιότητα να κουράζει τα μάτια περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα.
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι λόγω της ενεργητικότητας που προκαλεί, πολλές φορές δρα αντίθετα, δηλαδή προκαλεί ένταση και αναστάτωση. Επίσης, για άγνωστο λόγο, προκαλεί δυσφορία σε μωρά, οπότε πρέπει να αποφεύγεται σε βρεφικά δωμάτια. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγονται οι έντονες αποχρώσεις του σε μεγάλες επιφάνειες, και να προτιμούνται αποχρώσεις πιο κοντά στην ώχρα. Καλό επίσης είναι να συνδυάζεται με χρώματα που δημιουργούν ηρεμία (μπλε, πράσινο, γκρι κτλ) για να εξισορροπείται η ένταση.


Πορτοκαλί

ίναι το κατάλληλο χρώμα για να χρησιμοποιηθεί έναντι του κίτρινου. Ενώ είναι χρώμα διεγερτικό, δεν προκαλεί ένταση αλλά εσωτερική ευεξία. Χρώμα δυνατό, προτείνεται να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πιο «ήπια» χρώματα για να προσφέρει τα θετικά του ερεθίσματα, να καταπραΰνει την εχθρικότητα, να διεγείρει την εύθυμη πλευρά του χαρακτήρα κτλ. Είναι ένα χρώμα κατάλληλο για χώρους εκτόνωσης (το playroom, το γυμναστήριο κτλ)


Μωβ

Το μωβ είναι ένα χρώμα που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα κτίρια τα τελευταία χρόνια. Είναι αρκετά μοντέρνο και συμβολίζει την κυριαρχία (γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε σε βασιλικές περιβολές, αλλά και σε μανδύες κληρικών και αυτοκρατόρων). Το μωβ χρώμα αυξάνει την παρατηρητικότητα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά και δεν κουράζει τα μάτια.
Προτείνεται σε χώρους ξεκούρασης, αναγνωστήρια ή χώρους ψυχαγωγίας. Συνδυάζεται όμορφα τόσο με ανοιχτά χρώματα όσο και με μουντά.
Πηγή: fe-mail.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου